זיכרון העבודה של המוח – מה זה ולמה זה חשוב?
- הילה רום
- 5 בדצמ׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
זיכרון העבודה הוא אחד ממרכיבי הקוגניציה הגבוהים של המוח (תפקודים ניהוליים) המאפשר לנו לשמור ולעבד מידע לזמן קצר בזמן שאנו מבצעים משימות. מדובר ביכולת לשמור על פרטי מידע באופן זמני ולהשתמש בהם לפתרון בעיות, קבלת החלטות, תכנון פעולות, ועוד. זיכרון העבודה שונה מהזיכרון לטווח ארוך, שכן הוא עוסק במידע שנחוץ לנו כרגע או בזמן הקרוב, ולא במידע שנשמר לאורך זמן. הקיבולת בזיכרון העבודה אצל בני אדם היא מוגבלת (כ-7 פריטים בממוצע).
דמיינו את זיכרון העבודה כ"לוח מחיק" במוח שלנו. על הלוח אנחנו כותבים מידע חדש שנחוץ לנו – למשל, מספר טלפון או פרטי הוראות. ברגע שאנחנו לא זקוקים למידע הזה יותר, אנחנו מוחקים אותו ומפנים מקום למידע חדש. כמו לוח מחיק, זיכרון העבודה לא שומר את המידע לאורך זמן, אלא רק כל עוד אנחנו צריכים אותו למטלות הנוכחיות.
קיימים סוגי זיכרון עבודה שונים, ביניהם:
זיכרון עבודה ויזואלי-מרחבי: סוג זה עוסק בזיכרון של דברים שאנחנו רואים במרחב, כמו זיכרון של מיקומים או של תמונות.
זיכרון עבודה פונולוגי: סוג זה עוסק בזיכרון של מילים, משפטים או הוראות מילוליות. לדוגמא, כשאתם מנסים לזכור את ההוראות שנתן להם הבוס בעל פה או כשאתם מנסים לזכור את הטלפון של חברכם.
מה קורה כשיש קושי בזיכרון עבודה?
קושי בזיכרון עבודה, משמע קיבולת נמוכה יותר מהממוצע. ניתן לדמות זאת ללוח מחיק יותר קטן. לילדים עם ADHD בדרך כלל קיבולת נמוכה יותר בזיכרון עבודה אבל לא רק להם, לעיתים הזיכרון עבודה מושפע מגורמים אחרים כגון סטרס או קשיים אחרים.
אם לילד יש קושי בזיכרון עבודה ויזואלי-מרחבי, הוא עשוי לשכוח היכן הניח דברים, להתקשות בהבנת תרשימים, או לא להיות מסוגל לתכנן פעולות במרחב.
ניתן להקל על ילדים עם קושי בזיכרון עבודה זה, למשל:
- שימוש בהוראות ויזואליות, כמו תרשימים, תמונות או סרטונים כדי להסביר רעיונות.
- עידוד חזרה אחר תנועה פיזית כדי להבין את המיקום שבו הם צריכים להיות.
- "רמזים חזותיים" – כמו לסמן חפצים בצבעים בולטים או ארגון מיקומים ברורים לחפצים כולל שלטים על מנת להקל על הזיכרון.
אם לילד יש קושי בזיכרון עבודה פונולוגי (מילולי), הוא עשוי לשכוח שמות, פירטי הוראות שנאמרו בעל פה, או קושי בהבנת רעיונות על פי מילים בלבד.
ניתן להקל על ילדים עם קושי בזיכרון עבודה זה, למשל:
- חזרו על מילים או משפטים חשובים כמה פעמים.
- השתמשו ביומנים או רשימות משימות על מנת להקל על ההתארגנות.
- עודדו את הילד לשאול שאלות ולהתייעץ כאשר הוא לא בטוח כיצד להמשיך.
לסיכום:
הזיכרון שלנו לא רק שומר מידע, אלא גם עוזר לנו להשתמש בו בזמן הנכון. כשהזיכרון לא עובד כמו שצריך, אנחנו יכולים להיתקל בקשיים בחיי היום-יום. אם אתם מזהים קושי בזיכרון העבודה של ילדכם, נסו להשתמש בטיפים שהוזכרו למעלה כדי להקל עליו ולהשפר את יכולותיו. במידה ואתם מרגישים צורך בעזרה יותר מותאמת אישית, מרפאה בעיסוק יכולה לסייע.

コメント