אינהיביציה: הרמזור של המוח – למה זה חשוב וכיצד להתמודד עם קושי
- הילה רום
- 4 בדצמ׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 5 בדצמ׳ 2024
אינהיביציה (Inhibition) היא היכולת שלנו "לעצור" מחשבות, התנהגויות ותנועות. במילים פשוטות, אינהיביציה היא כמו "הרמזור של המוח": ברגע הנכון, המוח יודע להפעיל את הבלם ולעצור תגובה אימפולסיבית או לא מותאמת לסיטואציה. היא משפיעה על תחומים חשובים בחיינו, כמו: למידה, התמודדות עם אתגרים, קשרים חברתיים וקבלת החלטות.
מה קורה כאשר "הרמזור של המוח" משתבש בדיוק בזמן בו העצירה היא חשובה?
קיימים ביטויים שונים לקושי באינהיביציה, חלקם בולטים כלפי חוץ וחלקם נמצאים מתחת לפני השטח- בתוך המוח של האדם, מבלי שהסביבה תבחין בכך, אצל מבוגרים וילדים כאחד.
קושי באינהיביציה יכול להיראות אצל ילדים כהתפרצויות כעס, קושי להמתין בתור, נטייה להפריע בסיטואציות חברתיות כמו בכיתה, לעיתים הקושי ייראה "כהעדפה" להימנע ממשימות פחות מלהיבות- לדוגמא, יעדיפו לשחק במקום ללמוד. עם זאת, לא תמיד הקושי יהיה ברור לסביבה. ישנם ילדים העשויים להיראות שקטים ונינוחים כלפי חוץ, אך המוח שלהם סוער במחשבות רבות מלוות לעיתים בתחושות של מתח פנימי, הם עשויים להיראות מוסחים מכל גירוי חיצוני ופנימי עם קושי להתמיד בפעילויות ארוכות.
5 טיפים לילדים עם קשיים באינהיביציה:
1. צימצום גירויים: יצירת סביבה שקטה ומינימליסטית מבחינת גירויים עשויה לפנות את תשומת הלב מהסחות דעת. לדוגמא: יצירת פינה שקטה ללמידה או משחקים בעיצוב מינימליסטי.
2. שימוש בטיימר: הגדרת זמן ספציפי לכל פעילות יכול לעזור לילד לעצור פעילות ולעבור בקלות רבה יותר לפעילות אחרת. לדוגמא: "המשחק יימשך 10 דקות, אחרי זה נעבור לשיעורי בית".
3. שימוש בהוראות חזותיות: עשוי לעזור לילד להבין את סדר היום או הפעולות בצורה ברורה, כשהילד מקבל הוראה חזותית, הוא יכול לעקוב אחר המשימות באופן מאורגן ולהרגיש יותר בשליטה. לדוגמא: ציור (לילדים צעירים) או כתיבת המשימות על גבי לוח מחיק/מודעות.
4. אסטרטגיות הרגעה: כלים להפגת תסכול כגון נשימות עמוקות, פעילות גופנית ו/או אחר, מסייעים להרגעה ולהפחתת תגובות אימפולסיביות.
5. חיזוקים חיוביים: כמה שיותר פידבק חיובי על רגעים בהם הילד הצליח לעצור. החיזוקים תלויי גיל ויכולות הילד. לעיתים קיים צורך במתן פרסים כגון מדבקות אך חיזוק יכול להיות פעילות משותפת בין הורה לילד, מילה טובה (מתאים לכל מצב!).
באמצעות הכלים הללו, גם ילדים וגם מבוגרים יכולים ללמוד לשפר את האינהיביציה, לשלוט טוב יותר בתגובה למצב, ולחיות חיים רגועים ומספקים יותר.

Comments