top of page

פחד לעומת חרדה

ההבדל בין פחד לחרדה טמון בעיקר במידת האי-ודאות ובזמן שבו הם מופיעים:


1.  פחד הוא תגובה רגשית טבעית לגירוי או איום מיידי ומציאותי, כמו למשל פחד ממפגש עם חיית טרף או ממפגש עם אדם אלים.

2.  חרדה לעומת זאת, היא תחושת מתח או דאגה, אשר אינה בהכרח קשורה לאיום או סכנה מיידית. החרדה נובעת לעיתים מחשש לדברים שיכולים לקרות בעתיד, כמו פחד מכישלון, פחד ממה יקרה אם יכשלו במבחן או פחד ממצבים חברתיים. החרדה לא תמיד נגרמת על ידי גורם אובייקטיבי וברור, אלא היא נוטה להיות לא מוגדרת או מוגזמת ביחס לסיטואציה עצמה. פעמים רבות, חרדה יכולה להימשך לאורך זמן ולהשפיע על פעולתו של האדם גם כאשר לא קיימת סכנה מיידית.


המשותף לפחד וחרדה הינם:

1.  פחד וחרדה מובילים לתגובות פיזיות שמטרתן להגן עלינו מפני סכנה: דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, כאבי בטן, הזעה וכ'ו.

2.  שניהם מעורבים במנגנוני הגנה פרימיטיביים שמטרתם להבטיח הישרדות והתמודדות עם איום או סיכון: תגובות ארבעת ה F המוכרים: "הילחם" (fight), "ברח"(flight), "קיפאון" (freeze) או "עילפון" (faint).


לסיכום, פחד הוא תגובה מיידית לאיום ברור, בעוד שחרדה היא תחושת דאגה או מתח הנובעת לעיתים מחשש למשהו שלא בהכרח קורה עכשיו. חרדה יכולה להימשך זמן רב ולהשפיע על איכות החיים של האדם, במיוחד כשמדובר בילדים או במבוגרים הסובלים מהתסמין באופן כרוני.


ניתן לזהות אצל ילדים דפוסים היכולים להצביע על חרדה- נטייה להימנעות מסיטואציות, אי שקט, ריבוי מחשבות מפחידות, קשיי הירדמות ועוד, במידה ואתם מרגישים שהעוצמה או התדירות של הדפוסים הללו משפיעים על התפקוד של הילד ו/או מצמצמים את התנסויותיו, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית.










Comments


bottom of page